Thursday, August 17, 2017

Kurangkan berat badan tanpa bersenam



"The GOAL to be Sucess"

Bagi kaum perempuan berat badan berlebihan adalah masalah yang paling BERAT
kalau berat badan meningkat walaupun sedikit kita dah risau bagai nak rak
padahal baru sikit
bila dah naik berat badan mula fikir nak berdiet, nak bersenam
berdiet mungkin senang di amalkan tapi bersenam
hurmm.... angan - angan yang bakal menjadi kenangan πŸ˜‚


berat badan lepas Raya 2017


berat badan sebulan after raya

kalau ada yang pernah baca post fara sebelum ni
mesti dah tahu berat badan fara kan?
as per inform berat badan fara on the first day of ramadhan is 61.2kg
dengar je dah takut kan belum lagi jumpa fara depan - depan
barulah tahu betapa kembangnya fara saat itu

but now
after consumer shaklee for 2 months
berat badan fara dah loss almost 5.4kg
gila tak happy?
memang happy sangat - sangat
tak tahu nak cakap apa bila orang tegur kurusnya fara sekarang nie 😍

nak tahu tak tips macam mana fara turunkan berat badan? πŸ‘‡


Morning Routine
fara amalkan ESP by Shaklee
ESP ini mengeyangkan kita
di samping itu dia juga membuatkan kita sentiasa rasa kenyang
so tak de lah pagi - pagi dah rasa nak amek heavy breakfast kan
kalau ambil pun selalu membazir
sebab fara tak pernah dapat habiskan

Lunch Time
waktu ni fara mmg kan ambil heavy food
kalau tak pun fara akan ambil healhty food macam veggie
tapi yang lebih penting
fara amalkan Performance Drink by Shaklee
kenapa fara pilih Performance Drink?
Ya lah bila kita tengok orang lain minum air manis
kita pun nak juga tapi ini the same time kita nak jaga kesihatan
that's why adanya Performance Drink
air minuman berperisa oren yang membuatkan anda kekal bertenaga sepanjang hari
yang penting tanpa gula

Dinner
fara choose untuk ambil Cinch by Shaklee
Cinch ini fungsi dia sama macam ESP
cuma dia lebih sedap sikit sebab dia ada perisa
so xde lah rasa neutral protein soya kan?

fara ada terbaca dalam beberapa artikel
yang menggalakkan kita untuk tidak mengambil heavy dinner waktu malam
yalah bila waktu malam pergerakan kita agak berkurangan berbanding siang
kalau kita ambil heavy meal agak susahkan untuk tubuh badan kita memproses makanan yang telah kita ambil

since amalkan shaklee
ramai yang tegur nampak fara kelihatan lebih bertenaga
tak cepat rasa mengantuk, tak lapar dan most important dalam lakukan tugas fara dengan baik
siapa yang tak bangga bila di puji kan?

ambil supplement tak bersenam ke?
a big NO!
fara langsung tak bersenam
sebabnya tak ada masa
*ok tipu*
bukan tak ada masa tapi kemalasan itu lebih menguasai πŸ˜‚

kalau ada rakan - rakan fara yang perlukan tips kesihatan dari fara
boleh whatsapp: +6012 - 3465223
kalau nak dapatkan barangan Shaklee dengan harga berpatutan juga boleh
insyaallah fara akan bagi discount istimewa untuk anda

kesihatan adalah penjagaan terpenting dalam hidup kita. ada kalanya kita fikir 'buat apa nak buang duit beli produk kesihatan mahal - mahal' tapi kita lupa dengan produk kesihatan inila yang membantu kita untuk kelihatan lebih sihat.



SMILE! Thankz for reading =)

Friday, August 4, 2017

It's a START πŸ˜„


setiap apa yang terjadi
pastinya di mulai dengan sebuah PERMULAAN
tanpa permulaan pastinya tiada pengakhiran

bila bercakap mengenai kehidupan
bermacam - macam ranjau kehidupan yang telah kita tempuhi
baik buruk sebuah kehidupan hanya diri kita sendiri yang mengetahui

for more than 20 years I have born
*sekejap kan masa berlalu?*
but for me
it's a long journey
perjalanan yang membuatkan aku berhenti
perjalanan yang membuatkan aku bangun untuk mengubah sebuah kehidupan

dalam masa 20 tahun lebih
aku rasakan yang aku dah cukup banyak menyusahkan kedua ibu bapaku
since born, diaorang yang jaga
diaorang yang besarkan, membasah keringat untuk pastikan yang aku berjaya

but bila aku berjaya
aku seolah - olah lupa
lupa dengan semua pengorbanan ayah serta ibu
lupa yang mereka masih setia berkorban walaupun aku telah berjaya
that's why starting from now
aku nak berubah

my new aim will be
make both of my parents happy
which will include not making them suffer

and due to that
aku berazam untuk mulakan perniagaan
walaupun dalam ekomoni yang tak menentu
aku juga pernah plan nak buat kerja part time
cuba untuk menambah pendapatan
memang susah tapi rasanya tak salah mencuba
cuma kadang2 tu adalah terasa nak GIVE UP!

so please doakan semoga aku berjaya
doakan semoga impian & cita - cita aku tercapai
and starting from now ADEN FAUSTA ENTERPRISE will be my top priority

next post I'm going to share about ADEN FAUSTA ENTERPRISE. Hopefully korang sudi - sudi lah membaca


SMILE! Thankz for reading =)

Wednesday, August 2, 2017

Welcome August 😎


Welcome to the month's on August
pejam celik pejam celik
rupanya dah masuk bulan ke 8 tahun 2017
huffffttt... cepatnya masa berlalu

so, for the past 7 months apa yang uolls buat?
azam dah tercapai ke?
kalau tanya kat fara jawapan dia
a big NO!!!

haram satu pun azam yang menjadi kenyataan
kalau angan - angan tu mungkin kot πŸ˜

August nie paling to update blog as much as I can
tapi kalau dah namanya manusia
tak lari dari "Janji Palsu" kan?
tengok harini dah cukup
day 2 of August baru ada kesempatan nak update blog

doakan semoga fara kekal bersemangat untuk update
hahhahhahaa
hopefully dapat curi masa terluang untuk meng'update'


SMILE! Thankz for reading =)

Monday, June 5, 2017

Journey with Shaklee in Ramadhan


pejam celik pejam celik
hari ni dah masuk hari ke 10 kita berpuasa
fuhhh terasa sekejapnya masa berlalu

mesti ada yang tertanya2 dengan iklan SHAKLEE tak berbayarkan
hehhehehee...
dah alang2 korang nampak fara nak share sikit lah
'Sharing is Caring' kan... hahhahahπŸ˜‚

2 years ago ada sorang member fara perkenalkan product Shaklee kat fara
but than time fara rasa still boleh maintain
fara ignore jelah
tak sempat pun dia nak terangkan lebih lanjut fara nak suruh STOP

after 2 years rasa penyesalan muncul pulak dalam diri
yalah makin lama kita makin tua
antibodi pun dah kuat... hehheheh

just a few days before ramadhan
fara contact sorang member fara
salah seorang distributor Shaklee
ting tong ting tong ber'whatsapp' at last
one day before Ramadhan baru jadi member

kenapa jadi member? member lebih murah ke?
ok nak habaq ni
fara ni jenis yang tak sabar
everything must be on time
that why fara decide jadi member
so that fara boleh pergi amek barang yang fara nak tanpa perlu menyusahkan orang😝

just a few hour after register
tak tunggu lama fara menapak ke HQ Shaklee *ok tipu sebab pg naik kate*
first time jejakkan kaki ke HQ Shaklee
perasaan memang "WOW"
kalau boleh semua barang nak beli πŸ˜‚
nasib baik lah ada orang tolong ingatkan πŸ˜‹


mula2 plan nak beli ESP
fara ada terima banyak feedback positif tentang product nie
its make us keep more energetic
and also its really good for mother-to-be and mother with hectic life 
*next post fara akan share*
tapi rezeki tak berpihak kat fara
jejak je masuk HQ tengok rak ESP dah kering - kontang πŸ˜₯
sob.. sob.. sob




after dah 3 kali tawaf HQ
last fara decide to but CINCH CAFE LATTE product
memang tak buat research pasal product ni
main beli je πŸ˜‚
sebab hati still terselit rasa kecewa

BUT...
the result that fara received is UNEXPECTED
tak rasa menyesal choose product ini

nak tahu apa yang buat fara tebus balik rasa kecewa?
see you in the next post 😍

First day puasa timbang berat 61.5kg. After 10 days of ramadhan terasa nak naik balik penimbang tapi perasaan takut menguasai. rasa macam berat badan makin meningkat walaupun ada terima komen2 positif

SMILE! Thankz for reading =)

Tuesday, May 30, 2017

Ramadan 2017



salam ramadan 1438H
pejam celik pejam celik hari ni dah masuk hari keempat kita berpuasa
fuhhhh kejapnya masa berlalu

bila tiba bulan puasa macam - macam benda kita nak AIM
mostly azam nak turunkan berat badan..
betul tak? πŸ˜† hahhahaa
fara pun berazam benda yang sama ok πŸ‘Œ
tapi kalau azam je tak usaha untuk buat pun tak ada gunanya juga 😏

alhamdulillah for the 3 days pass
fara dapat berpuasa dengan lancar
keep on getting energy walaupun menguap memonopoli hari
hehehehheh

1st day ramadan timbang berat 61.5kg
pejam mata tengok nombor sebab makan tak ingat dunia
so now its the good time to reduce back my weight
nak directly diet mmg tak lah
nanti bukan makin bertenaga puasa 
makin hancus adalah
so fara choose to avoid rice and also sugar
bukannya tak amek gula langsung ok
just ambil a little per day

rasanya belum terlambat untuk fara ucapkan
'Selamat Menyambut Ramdan 1438H. Selamat Berpuasa. Semoga Ibadah Puasa Pada Tahun Ini Lebih Baik dari tahun2 sebelumnya'


Orang kata bulan puasa syaitan2 semua kena ikat, Ntah kenapa bagi fara perasaan marah kian menguasai diri. astaghfirullah al azim. semoga kemarahan yg ada dalam diri ini kian meruntuh




SMILE! Thankz for reading =)

Saturday, April 29, 2017

Permulaan Sebuah Perjuangan


assalammualaikum
rasanya macam dah lama sangat tinggalkan dunia blogger
kalau dulu dekat blog ni macam2 luahan rasa di kongsikan
but now semakin meniti usia semakin lupa akan tempat yang pernah bertakhta di hati

dunia masa kini, DUIT adalah segala2nya
walaupun kita Doa, Usaha, Ikhtiar & Tawakal tapi tanpa duit segala2nya umpama penamat
terasa kedil hidup di muka ini

di sebabkan keperluan hidup yang makin meningkat
akhirnya aku ambil inisiatif baru untuk menambahkan kewangan
bukan bermaksud gaji yang ada sekarang tidak mencukupi
cukup untuk keperluan bulanan
tapi simpanan? keperluan semasa? keperluan peribadi?

Rasullullah S.A.W pernah bersabda
"Salah satu pintu rezeki adalah dengan berniaga"
and YES inilah permulaan perjuangan aku
menjadi seorang PERNIAGA
atau lebih tepat aku ingin menjadi USAHAWAN

before aku turun padang 100%
aku pernah membuat perniagaan online secara sampingan
lebih sering OFF berbanding ON
but now, bila "FREE TIME" muncul
maka aku decide untuk 100% fokus kepada perniagaan

sebut pasal peniagaan macam2 yang boleh di usahakan
tak semestinya berniaga barang
perniagaan boleh terdiri dari pendidikan mahupun service
so YES! aku pilih 3 cabang ini
maka terhasil ADEN FAUSTA

mungkin ada yang dah pernah dengar
ada juga yang belum
so let's me explain it

FIRSTLY
ADEN FAUSTA GREEN BURGER

insyaallah selepas raya 2017
family Aden Fausta akan membuka gerai burger
kalau sebut gerai confirm lah tepi jalan kan?
hahahahaha
so green burger ni lain sikit sebab bun dia home made yang tak di jual di mana2
and most important sgt sesuai buat yang ingin berdiet... hahhahaha
kenapa special sangat?
kalau nak tahu kenalah tunggu kemunculan dia nanti
bagi rakan-rakan di sekitar Taman Putra Perdana, Puchong
be ready ok πŸ‘Œ

SECONDLY
ADEN FAUSTA CENTER
temporary menumpang di sekolah ibu.. heheheeh
objektif penubuhan Aden Fausta Center adalah untuk membantu anak - anak
5 - 17 tahun dalam pelajaran mereka
berdasarkan kajian yang aku lakukan
rata - rata pelajar banyak yang tidak tahu membaca malah mengeja
ada juga yang langsung tidak mengenal huruf
di sini kami akan berikan didikan & bantuan
tidak seperti di sekolah
kami memberikan asas supaya mereka faham apa yang di lakukan
sesetengah pelajar pandai baca, pandai menghafal
but in the end
mereka tak faham apa yang mereka baca
apatah lagi menjawab soalan yang di berikan
sebab itulah pentingnya asas bagi sebuah pendidikan
IMPORTANT buat ibubapa, kami bukan pusat tuition
kami tak ajar pelajaran macam sekolah
tugas kami memastikan pelajar kami FAHAM akan apa yang mereka lakukan

THIRDLY
ADENFAUSTADOTCOM

jujur aku mulakan perniagaan ini sejak aku menyertai camp 1MET
dari awal aku tanamkan dalam diri aku ingin membantu usahawan baru
lebih2 lagi USAHAWAN MELAYU
but.. itulah hakikat permulaan terlalu banyak rintangan yang terpaksa aku lalui
bila dah dapat ramai customer aku pulak terpaksa OFFLINE
disebabkan komitmen yang terlampau tinggi
NOW tiba rasanya aku teruskan niat yang aku tanam
memang tak banyak keuntungan
memang penat but yet aku seronok
SERONOK sebab dapat membantu
SERONOK melihat kejayaan mereka
so apakah ADENFAUSTADOTCOM
kalau korang tahu lazada, 11street, amazon, ebay & sebagainya
kami juga seperti mereka
menyediakan ONE STOP CENTER untuk insan di muka bumi membeli barangan secara atas talian
lebih tepat barangan dengan harga MAMPU MILIK
seperti yang di maklumkan dalam website kami
fokus kami lebih tertuju kepada USAHAWAN INDUSTRI KECIL & SEDERHANA
so jangan tanya kenapa dekat tapak kami takde barang2 BRANDED yang ingin di cari
rasanya tak salah kita bagi peluang para perniaga IKS mengembangkan perniagaan mereka
kalau ada yang berminat boleh lah ke page kami seperti berikut:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/adenfausta/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/adenfausta/
WEBSITE: https://www.adenfausta.com (temporary offline due to maintenance)
WHATSAPP: +60123465223 (boleh whatsapp anytime untuk pertanyaan)

di samping perniagaan yang aku usahakan
hobby yang tertanam dalam diri tidak dapat di kikis dari dalam diri
PENULISAN dan KEMBARA HIDUP(Travel)

PENULISAN
telah menjadi sebati dalam hidup aku
alhamdulillah begitu ramai yang suka akan karya aku
insyaallah aku akan terus menulis selagi aku mampu

KEMBARA HIDUP(Travel)
lebih banyak kita mengembara lebih banyak ilmu yang di peroleh
itu pegangan aku bila aku decide untuk jadikan Travel sebagai salah satu hobby
bila kita mengembara kita dapat melihat dunia luar
and ilmu yang kita dapat itulah yang kita terapkan dalam diri
insyaallah aku akan share kisah pengembaraan aku
perkongsiaan satu ilmu juga kan? 😊
and MOST IMPORTANT aku pulak nak bagi korang travel dengan harga mampu milik

so welcome back to BLOGGER

untuk mencapai kejayaan bukan satu jalan lurus yang perlu di lalui. banyak liku kehidupan yang terpaksa di hadapi. ada kalanya kita akan merasa "down" hinggakan ingin berputus asa. tapi dengan berpegang kepada ajaran & suruhan Yang Maha Esa, insyaallah dapat menghindarkan kita dari berputus asa. dan tak lupa buat keluarga tercinta yang tak putus2 menyokong

SMILE! Thankz for reading =)

Saturday, January 7, 2017

It's 2017


Hello 2017!
Macam dah lama betul biarkan blog nie berhabuk
hahhaahaha
minta maaf banyak2 sebab kekurangan masa untuk meng"update"
OK tipu!
actually sekarang ni banyak masa di luangkan kat wattpad...
so mana2 yang berminat membaca boleh lah cari story fara kat sana ya..

2017 x de lah banyak azam pun
just continue azam tahun lepas yang masih belum tercapai
hahahahahaha
tapi most important
tahun ni just nak gembirakan family
no more saddest or hardest time for this year hopefully

oklah malas nak menulis panjang2
lets this year more better than previous
jangan lupakan perkara yang lepas tapi ambil iktibar


last year banyak travel so this year nak tambah chop kat pasport lagi boleh tak? :-P

SMILE! Thankz for reading =)