Thursday, September 21, 2017

New Journey Begin



assalammualaikum
Salam Maal Hijrah 1439H
marilah kita menutup buku lama dan mulai kalendar baru islam dengan azam yang baru


apabila kita melakukan sesuatu pastinya ada sebab di sebalik tindakan kita
as for that sempena permulaan kalender baru islam
fara nak mulakan the new journey of my life
rasa macam dah terlalu banyak dosa yang di kumpul

as a start for my new journey
I would like to change my life
iaitu membantu keluarga dengan memberikan kesenangan hidup
impian fara hanya satu
semoga setiap tahun fara di beri peluang untuk menghantar kedua ibu bapa serta nenek fara ke Tanah Suci
hanya itu yang fara inginkan
and fara sangat2 berharap semoga fara di beri kesempatan untuk menunaikan impian nenda fara untuk menjejakkan kaki walau sekali ke Tanah Suci

Insyaallah.. Mulai 22 September 2017,
Aden Fausta akan di buka secara rasmi
kalau nak tahu apa itu Aden Fausta

objektif penubuhan Aden Fausta adalah untuk
membantu semua lapisan masyarakat memiliki barangan yang idamkan
dan insyaallah fara akan memberikan harga mampu milik
so jangan lupa untuk menyokong fara ya

hati ini terasa sayu setiap kali mendengar impian seorang ibu ingin ke Tanah Suci but anaknya ini masih di mampu menunaikan impian seorang ibu 😭😭😭


SMILE! Thankz for reading =)

Monday, August 21, 2017

1MET MENTORING - PROGRAM PENGISIAN MAKLUMAT


Salam everyone
semalam (20 Ogos 2017)
sempatlah fara attend Seminar Keusahawanan dari Sakretariat 1Met

fara mula - mula join 1 Met pada 15 April 2016
masa tu fara join 1Met Bootcamp 4.0 di Kelana Jaya, Selangor
after join that program semangat untuk memulakan business berkobar2 dalam diri

seminar semalam di namakan
1MET 4.0 Coaching and Mentoring
untuk seminar kali ni, ia terbahagi kepada 3 bahagian
Business Plan, Photography & Pocketbook
yang di kendalikan oleh Coach Cam, Coach Rita & juga Christine (dari Shoppe)

 Segmen Business Plan
kami diberikan lembaran kerta kerja
dalam pada menerangkan tentang Business Plan
Coach Cam turut mengajar serta membantu kami menyediakan Business Plan untuk perniagaan sendiri
baru lah fara tahu Business Plan tidak hanya untuk kita gunakan untuk membuat pinjaman
tetapi sebagai pandu arah untuk kita memulakan perniagaan
so now fara ada satu guideline untuk meneruskan perniagaan fara

Segmen Photography
memang segmen yang fara tunggu - tunggu
ya lah nak belajar photography bukan senang
lebih - lebih lagi kita bukan seorang yang professional
alhamdulillah Coach Rita ajar kami teknik paling senang sekali untuk mengambil gambar
kos pun tak perlu nak mahal - mahal sampai tahap studio
yang penting gambar menarik
bak kata Coach Rita
"First Impression" yang akan menarik pembeli untuk membeli barangan jualan kita

Segmen Pocketbook
sebenarnya fara tunggu - tunggu segmen ni
niat asal datang seminar di pun sebab nak tahu lebih lanjut mengenai PocketBook
tapi bila dah dengar penerangan agak mengecewakan sedikit 😩
platform yang sangat menarik untuk berbusiness
tapi........ ada pula hidden charges yang kita perlu bayar
part tu memang disagree
bukan apa bagi fara yang baru nak mulakan business
RM 2 per transaction tu nilainya terlalu banyak
and other things x setuju sebab Pocketbook ni hold duit kita for a month
so bagi fara agak susah sedikit untuk kita rolling duit
mungkin lain orang lain pula pendapatnya

setiap kali seminar paling fara suka sebab dapat berkenalan dengan rakan - rakan peniaga baru
boleh bertukar - tukar idea dan pendapat
and most important dapat kongsi knowledge dengan diaorang
tak sabar rasanya nak tunggu perjumpaan 1MET seterusnya
hopefully ada banyak ilmu lagi yang akan di kongsi

walaupun dah setahun join 1MET, business fara still di tahap development. masih terlalu jauh untuk mencapai kejayaan. hopefully satu hari nanti fara mampu menjadi anak melayu yang berjaya dalam perniagaan

SMILE! Thankz for reading =)

Thursday, August 17, 2017

Kurangkan berat badan tanpa bersenam



"The GOAL to be Sucess"

Bagi kaum perempuan berat badan berlebihan adalah masalah yang paling BERAT
kalau berat badan meningkat walaupun sedikit kita dah risau bagai nak rak
padahal baru sikit
bila dah naik berat badan mula fikir nak berdiet, nak bersenam
berdiet mungkin senang di amalkan tapi bersenam
hurmm.... angan - angan yang bakal menjadi kenangan πŸ˜‚


berat badan lepas Raya 2017


berat badan sebulan after raya

kalau ada yang pernah baca post fara sebelum ni
mesti dah tahu berat badan fara kan?
as per inform berat badan fara on the first day of ramadhan is 61.2kg
dengar je dah takut kan belum lagi jumpa fara depan - depan
barulah tahu betapa kembangnya fara saat itu

but now
after consumer shaklee for 2 months
berat badan fara dah loss almost 5.4kg
gila tak happy?
memang happy sangat - sangat
tak tahu nak cakap apa bila orang tegur kurusnya fara sekarang nie 😍

nak tahu tak tips macam mana fara turunkan berat badan? πŸ‘‡


Morning Routine
fara amalkan ESP by Shaklee
ESP ini mengeyangkan kita
di samping itu dia juga membuatkan kita sentiasa rasa kenyang
so tak de lah pagi - pagi dah rasa nak amek heavy breakfast kan
kalau ambil pun selalu membazir
sebab fara tak pernah dapat habiskan

Lunch Time
waktu ni fara mmg kan ambil heavy food
kalau tak pun fara akan ambil healhty food macam veggie
tapi yang lebih penting
fara amalkan Performance Drink by Shaklee
kenapa fara pilih Performance Drink?
Ya lah bila kita tengok orang lain minum air manis
kita pun nak juga tapi ini the same time kita nak jaga kesihatan
that's why adanya Performance Drink
air minuman berperisa oren yang membuatkan anda kekal bertenaga sepanjang hari
yang penting tanpa gula

Dinner
fara choose untuk ambil Cinch by Shaklee
Cinch ini fungsi dia sama macam ESP
cuma dia lebih sedap sikit sebab dia ada perisa
so xde lah rasa neutral protein soya kan?

fara ada terbaca dalam beberapa artikel
yang menggalakkan kita untuk tidak mengambil heavy dinner waktu malam
yalah bila waktu malam pergerakan kita agak berkurangan berbanding siang
kalau kita ambil heavy meal agak susahkan untuk tubuh badan kita memproses makanan yang telah kita ambil

since amalkan shaklee
ramai yang tegur nampak fara kelihatan lebih bertenaga
tak cepat rasa mengantuk, tak lapar dan most important dalam lakukan tugas fara dengan baik
siapa yang tak bangga bila di puji kan?

ambil supplement tak bersenam ke?
a big NO!
fara langsung tak bersenam
sebabnya tak ada masa
*ok tipu*
bukan tak ada masa tapi kemalasan itu lebih menguasai πŸ˜‚

kalau ada rakan - rakan fara yang perlukan tips kesihatan dari fara
boleh whatsapp: +6012 - 3465223
kalau nak dapatkan barangan Shaklee dengan harga berpatutan juga boleh
insyaallah fara akan bagi discount istimewa untuk anda

kesihatan adalah penjagaan terpenting dalam hidup kita. ada kalanya kita fikir 'buat apa nak buang duit beli produk kesihatan mahal - mahal' tapi kita lupa dengan produk kesihatan inila yang membantu kita untuk kelihatan lebih sihat.



SMILE! Thankz for reading =)

Friday, August 4, 2017

It's a START πŸ˜„


setiap apa yang terjadi
pastinya di mulai dengan sebuah PERMULAAN
tanpa permulaan pastinya tiada pengakhiran

bila bercakap mengenai kehidupan
bermacam - macam ranjau kehidupan yang telah kita tempuhi
baik buruk sebuah kehidupan hanya diri kita sendiri yang mengetahui

for more than 20 years I have born
*sekejap kan masa berlalu?*
but for me
it's a long journey
perjalanan yang membuatkan aku berhenti
perjalanan yang membuatkan aku bangun untuk mengubah sebuah kehidupan

dalam masa 20 tahun lebih
aku rasakan yang aku dah cukup banyak menyusahkan kedua ibu bapaku
since born, diaorang yang jaga
diaorang yang besarkan, membasah keringat untuk pastikan yang aku berjaya

but bila aku berjaya
aku seolah - olah lupa
lupa dengan semua pengorbanan ayah serta ibu
lupa yang mereka masih setia berkorban walaupun aku telah berjaya
that's why starting from now
aku nak berubah

my new aim will be
make both of my parents happy
which will include not making them suffer

and due to that
aku berazam untuk mulakan perniagaan
walaupun dalam ekomoni yang tak menentu
aku juga pernah plan nak buat kerja part time
cuba untuk menambah pendapatan
memang susah tapi rasanya tak salah mencuba
cuma kadang2 tu adalah terasa nak GIVE UP!

so please doakan semoga aku berjaya
doakan semoga impian & cita - cita aku tercapai
and starting from now ADEN FAUSTA ENTERPRISE will be my top priority

next post I'm going to share about ADEN FAUSTA ENTERPRISE. Hopefully korang sudi - sudi lah membaca


SMILE! Thankz for reading =)

Wednesday, August 2, 2017

Welcome August 😎


Welcome to the month's on August
pejam celik pejam celik
rupanya dah masuk bulan ke 8 tahun 2017
huffffttt... cepatnya masa berlalu

so, for the past 7 months apa yang uolls buat?
azam dah tercapai ke?
kalau tanya kat fara jawapan dia
a big NO!!!

haram satu pun azam yang menjadi kenyataan
kalau angan - angan tu mungkin kot πŸ˜

August nie paling to update blog as much as I can
tapi kalau dah namanya manusia
tak lari dari "Janji Palsu" kan?
tengok harini dah cukup
day 2 of August baru ada kesempatan nak update blog

doakan semoga fara kekal bersemangat untuk update
hahhahhahaa
hopefully dapat curi masa terluang untuk meng'update'


SMILE! Thankz for reading =)

Monday, June 5, 2017

Journey with Shaklee in Ramadhan


pejam celik pejam celik
hari ni dah masuk hari ke 10 kita berpuasa
fuhhh terasa sekejapnya masa berlalu

mesti ada yang tertanya2 dengan iklan SHAKLEE tak berbayarkan
hehhehehee...
dah alang2 korang nampak fara nak share sikit lah
'Sharing is Caring' kan... hahhahahπŸ˜‚

2 years ago ada sorang member fara perkenalkan product Shaklee kat fara
but than time fara rasa still boleh maintain
fara ignore jelah
tak sempat pun dia nak terangkan lebih lanjut fara nak suruh STOP

after 2 years rasa penyesalan muncul pulak dalam diri
yalah makin lama kita makin tua
antibodi pun dah kuat... hehheheh

just a few days before ramadhan
fara contact sorang member fara
salah seorang distributor Shaklee
ting tong ting tong ber'whatsapp' at last
one day before Ramadhan baru jadi member

kenapa jadi member? member lebih murah ke?
ok nak habaq ni
fara ni jenis yang tak sabar
everything must be on time
that why fara decide jadi member
so that fara boleh pergi amek barang yang fara nak tanpa perlu menyusahkan orang😝

just a few hour after register
tak tunggu lama fara menapak ke HQ Shaklee *ok tipu sebab pg naik kate*
first time jejakkan kaki ke HQ Shaklee
perasaan memang "WOW"
kalau boleh semua barang nak beli πŸ˜‚
nasib baik lah ada orang tolong ingatkan πŸ˜‹


mula2 plan nak beli ESP
fara ada terima banyak feedback positif tentang product nie
its make us keep more energetic
and also its really good for mother-to-be and mother with hectic life 
*next post fara akan share*
tapi rezeki tak berpihak kat fara
jejak je masuk HQ tengok rak ESP dah kering - kontang πŸ˜₯
sob.. sob.. sob




after dah 3 kali tawaf HQ
last fara decide to but CINCH CAFE LATTE product
memang tak buat research pasal product ni
main beli je πŸ˜‚
sebab hati still terselit rasa kecewa

BUT...
the result that fara received is UNEXPECTED
tak rasa menyesal choose product ini

nak tahu apa yang buat fara tebus balik rasa kecewa?
see you in the next post 😍

First day puasa timbang berat 61.5kg. After 10 days of ramadhan terasa nak naik balik penimbang tapi perasaan takut menguasai. rasa macam berat badan makin meningkat walaupun ada terima komen2 positif

SMILE! Thankz for reading =)

Tuesday, May 30, 2017

Ramadan 2017



salam ramadan 1438H
pejam celik pejam celik hari ni dah masuk hari keempat kita berpuasa
fuhhhh kejapnya masa berlalu

bila tiba bulan puasa macam - macam benda kita nak AIM
mostly azam nak turunkan berat badan..
betul tak? πŸ˜† hahhahaa
fara pun berazam benda yang sama ok πŸ‘Œ
tapi kalau azam je tak usaha untuk buat pun tak ada gunanya juga 😏

alhamdulillah for the 3 days pass
fara dapat berpuasa dengan lancar
keep on getting energy walaupun menguap memonopoli hari
hehehehheh

1st day ramadan timbang berat 61.5kg
pejam mata tengok nombor sebab makan tak ingat dunia
so now its the good time to reduce back my weight
nak directly diet mmg tak lah
nanti bukan makin bertenaga puasa 
makin hancus adalah
so fara choose to avoid rice and also sugar
bukannya tak amek gula langsung ok
just ambil a little per day

rasanya belum terlambat untuk fara ucapkan
'Selamat Menyambut Ramdan 1438H. Selamat Berpuasa. Semoga Ibadah Puasa Pada Tahun Ini Lebih Baik dari tahun2 sebelumnya'


Orang kata bulan puasa syaitan2 semua kena ikat, Ntah kenapa bagi fara perasaan marah kian menguasai diri. astaghfirullah al azim. semoga kemarahan yg ada dalam diri ini kian meruntuh




SMILE! Thankz for reading =)